Conform statisticilor realizate de reprezentanți din armata croată, peste 250.000 de mine sunt in continuare ingropate pe teritoriul țării, incă din timpul conflictului din anii '90. "Am demarat acest proiect pentru a reduce riscurile la care se expune populația", a declarat "antrenorul" albinelor, profesorul Nikola Kezic.

Pentru a ajuta insectele să descopere bombele ingropate in pămant, echipa de cercetători le invață să asocieze explozibilii cu mancarea pe care o caută. Cum "acest lucru se poate realiza in numai trei-patru zile", conform spuselor profesorului Kezic, la nici o săptămană de la punerea in practică a proiectului, terenurile minate vor fi populate de albine.

Incă de la primele teste, insectele au dat dovadă de un real talent in detectarea explozibililor de tip TNT, fiind deja trimise in teritoriile deminate. După perfecționarea insectelor, Kezic speră să folosească albinele pe post de detectori de mine pentru pirotehniștii croați.

Folosirea animalelor in detectarea bombelor are deja un istoric destul de indelungat. In țări africane precum Mozambic, șobolanii giganți sunt apreciați ca fiind "maeștri neintrecuți in dezamorsarea minelor antipersonal".