Gratie unei tehnologii de ultima ora care include sisteme de iluminat revolutionare, camere de luat vederi subacvatice si aparatura foto electronica si digitala, o tanara ziarista si regizoare franceza, Claire Nouvian, a reusit sa patrunda tenebrele abisului unde a descoperit si imortalizat un univers de o frumusete uluitoare.

Imaginile surprinse la peste 6000 de metri adancime, unde traiesc o serie de specii bizare ce par sa nu apartina lumii acesteia, au fost stranse de tanara de 27 de ani intr-o carte-eseu intitulata sugestiv "Adancul: extraordinarele creaturi ale Abisului".

Strania populatie a abisului surprinde cu fiecare pagina. Printre ciudateniile imortalizate de Claire Nouvian se numara o micuta caracatita, Grimpoteuthis, ce pare mai degraba jucaria gonflabila a unui bebelus decat o vietate acvatica.

O alta creatura stranie este Grimpoteuthis - "Dumbo octopus" (caracatita Dumbo, botezata astfel datorita asemanarii cu simpaticul elefantel cu urechi uriase), care pare incaltata cu o pereche de galosi. Traieste in general pe fundul oceanelor, oamenii de stiinta detinand insa foarte putine informatii despre comportamentul sau.

"Teuthowenia pellucido"

Tiburonia granrojo/ "Marele rosu" este o meduza "rotunda, mare, neagra si catifelata)", cum o descrie chiar Claire Nouvian. Nu isi inteapa prada, cum fac majoritatea meduzelor, ci o prinde intre tentaculele sale, al caror numar este variabil. Este mai impunatoare decat alte specii de meduze si poate atinge chiar si un metru in diametru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.