Cercetatorii de la Advanced Cell Techno­­logy din Alameda, Cali­­fornia, au declarat ca au descoperit si izolat o clasa speciala de celule susa din embrioni umani care pot repara vasele de sange, se arata intr-un studiu publicat in revista "Na­­ture". Daca previziunile oamenilor de stiinta se adeveresc, aceste celule mi­­raculoase pot fi solutia ideala pentru refacerea tesuturilor bolnave.

Specialistii americani intentioneaza sa aplice rezultatele ob­­tinute in urma experimentelor de laborator, pe animale, in dezvoltarea unor tratamente pentru diabetici si victime ale unor accidente cardiace sau alte maladii in care este necesar ca vasele de sange sa fie reparate.

Totusi, echipa crede ca descoperirea ar pu­­tea avea implicatii mai largi, pentru ca ar fi posibil sa foloseasca aceste celule pentru "a educa" sistemul imunitar, astfel incat acesta sa tolere­­ze celulele cultivate in laborator pentru reparatii vitale in trupul omenesc.

Robert Lanza, coordonatorul studiului, a spus ca aceste celule "au o capacitate uimitoare de a repara afec­­tiunile vasculare la animale". "Avem studii ca­­re indica faptul ca celulele pot accelera considerabil procesul de reparare a afectiunilor pulmonare. Cre­­dem, de asemenea, ca acestea pot fi utilizate pentru a rezolva complicatii ale diabetului", a mai spus Lanza.