Batranul Kanyadi Francisc are grija de barza Ozunka de aproape doi ani. El o iubeste ca pe propriul copil
Batranul Kanyadi Francisc are grija de barza Ozunka de aproape doi ani. El o iubeste ca pe propriul copil
Ozunka, celebra barza din Sfantu Gheorghe (Covasna) care a suferit in 2006, in premiera mondiala, o operatie de implant de cioc a ajuns din nou, la sfarsitul saptamanii trecute, pe masa veterinarilor din Cluj, dupa ce vedeta inaripata a satenilor din Ozun a dat semne ca nu se simte prea bine.

"Nu mai manca nimic de aproape o luna. Am dat fuga la cei care i-au pus ciocul artificial si am lasat-o pentru cateva zile in grija lor sa o opereze din nou. A iesit cu bine din aceasta noua interventie chirurgicala si acum se simte in largul ei", ne-a marturisit Kanyadi Francisc, stapanul pasarii.

Casa lui Kanyadi Francisc, de 63 de ani, din satul Ozun este, zi de zi, luata cu asalt de vizitatori din toate colturile lumii, curiosi sa o vada pe cea care a devenit cunoscuta pe intreg mapamondul dupa ce, in iulie 2006, a facut cunostinta cu bisturiul chirurgilor veterinari care i-au implantat un cioc artificial in locul celui natural, rupt in primavara aceluiasi an de catre un localnic. "Ozun­ka mea ii tare iubita peste tot in lume.

Cand ma astept mai putin, imi bate ci­­neva in poarta si-mi cere sa­-i arat pa­­sarea. Aproape ca nu-i zi de la Dum­ne­zeu sa nu vina cineva din sat cu cate o bucatica de carne pentru ea in desaga", spune batranul. Nea Franci, cum il alinta vecinii, martu­riseste ca s-a atasat foarte mult de barza pe care, de a­­proape o saptamana, o tine in­­chisa in so­­pron. "inca e in perioada de convales­cen­­ta si mi-e frica sa-i dau dru­mul ca zboara cine stie pe unde si mai pateste Doam­ne feres­te! ceva", spu­ne ba­­tra­nul.

Barza Ozunka a avut o existenta extrem de agitata. Ea a fost "parasita" de "familia" ei dupa ce a cazut din cuib. Batranul Kanyadi a avut grija de ea ca de propriul copil. Alaturi de alte doua berze albe, Ozunka a fost introdusa chiar intr-un program de monitorizare prin satelit.

Cand toata lumea credea ca barza a trecut "hopul" cu bine, un alt necaz s-a abatut asupra ei. in primavara anului trecut, ea fost prinsa de un necunoscut, care i-a rupt ciocul. sansa pasarii a fost operatia prin care medicii i-au montat un cioc artificial.

«I-a revenit pofta de mancare»

Dupa ce se va insanatosi, o va lasa libera prin curte. "stiu bine ca, si daca pleaca doua trei zile, tot in batatura mea se intoarce, ca aicea e casa ei", spune batranul care e sigur ca, in doua, trei zile, barza se va plimba nestingherita prin gospodarie. "I-a re­venit pofta de man­care. Da gata un kilogram de carne macra, in special plaman, pe zi", afirma sateanul.

In toamna anului trecut, Kanyadi Francisc a fost cat pe ce sa-si "marite odrasla ina­ripata". "A venit unul la mine din Cluj cu o barza sa o peteasca pe Ozunka mea. "Partenerul" Ozun­­­­­kai a stat aproape trei luni in batatura casei mele. Stateau intr-un cuib pe acoperisul grajdului. Man­cau im­­preuna, se plimbau cat era ziua de mare dupa mine.

Mai zburau de colo, colo. Ce mai, dragoste mare intre ele! intr-o zi, vine un vecin plangand si-mi zice: "Nenorocire mare, mos Franci! S-o prapadit barzoiul Ozunkai. A dat unul cu masina peste el si praf l-a facut. Asa a fost sa fie, mi-am zis ca nu toate vietuitoarele au norocul inaripatei mele", povesteste, cu lacrimi in ochi, batranul.