Mai multi specialisti de la Universitatea din Bristol au descoperit ca "uneori curatenia excesiva poate dauna grav sanatatii", se arata intr-un studiu preluat de BBC. Astfel, conform cercetatorilor britanici, murdarirea voluntara cu noroi se poate dovedi o modalitate eficienta de imbunatatire a starii de spirit, cat si a sistemului imunitar.

Potrivit studiului realizat la Universitatea din Bristol, pacientii bolnavi de cancer la plamani, tratati cu o bacterie "prietenoasa" care se gaseste in sol, au semnalat o imbunatatire a calitatii vietii.

in plus, soareci de laborator expusi la aceeasi bacterie au inregistrat o crestere semnificativa a nivelului de serotonina din creier. si cum serotonina este responsabila cu fericirea, este de la sine inteles faptul ca lipsa ei duce in mod automat la depresie.

Autorii cercetarii au precizat ca sunt necesare studii suplimentare pentru a se determina daca bacteria "Mycobacterium vaccae" are sau nu proprietati antidepresive.

"Acest studiu ne face sa ne intrebam daca nu cumva ar trebui sa petrecem mai mult timp jucandu-ne in noroi sau plimbandu-ne pur si simplu cateva minute cu picioarele goale prin natura", a declarat Chris Lowry, seful echipei de cercetatori, care a tinut sa adauge, mai in gluma mai in serios, ca "o plimbare prin noroi tine doctorul departe de casa".