Transplantul a fost realizat in zona cervicala
Milioanele de victime ale durerilor cronice de spate au de-acum sansa de a scapa de ele, gratie unei echipe de chirurgi chinezi care a realizat primul transplant de coloana vertebrala din lume.

Cinci pacienti, cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, au fost supusi unor operatii de transplant de discuri vertebrale prelevate de la persoane decedate. Transplanturile au fost efectuate in partea superioara a coloanei vertebrale, in aceasta zona interventia fiind mai usoara decat in partea inferioara.

A fost pentru prima data cand medicii au utilizat discuri congelate in tratarea durerilor de spate provocate de discuri intervertebrale dislocate. Chirurgii au folosit 13 discuri prelevate de la femei cu varste cuprinse intre 20 si de 30 ani, care au decedat in urma unor accidente.
Medicii au zis ca transplantul de disc intervertebral e baza unui nou tratament al durerilor cronice de spate provocate de degenerarea discurilor vertebrale.

Operatiile de transplant au fost realizate la Beijing, de o echipa de medici coordonata de profesorul Keith Luk de la Universitatea din Hong Kong. El se gan­deste deja la urmatorul pas, transplantul de discuri in zona inferioara a coloanei.

Performanta doctorilor chinezi a fost salutata de lumea medicala internationala. "Unii pacienti su­fera dureri insuportabile si orice interventie care le poate ameliora starea e binevenita", a declarat Nia Taylor, de la fundatia Back Care din Marea Britanie.