Unul din opt soldati care au luptat in Irak sufera de stres posttraumatic, care le transforma fiecare zi din viata intr-un iad. Simptomele sunt dintre cele mai rele: amintiri ale momentelor socante, cosmaruri, sentimente de instrainare, irascibilitate, probleme de concentrare si insomnii. "As lua aceasta pastila fara sa ma gandesc", declara sergentul Michael Walcott, un veteran al razboiului din Irak, care acum sufera de stres posttraumatic. De la intoarcerea acasa, in urma cu doi ani, Walcott urmeaza un tratament cu antidepresive si merge regulat la sedinte de consiliere psihologica. Rezultatele insa intarzie sa apara.

La Massachusetts General Hospital, doctorul Roger Pitaman experimenteaza modificarea amintirilor, folosin-du-se de medicamentul propanolol. Sunt tratate in special victimele accidentelor de automobil. Propanololul, destinat initial pentru tratamentul presiunii arteriale, are efect asupra adrenalinei, hormonul care stocheaza informatiile in creier. Practic, pacientii inlocuiesc amintirea traumatizanta cu alta noua, inainte ca prima sa se fixeze in memorie. Adrenalina grabeste acest proces.

Exista, insa, o serie de bariere de ordin etic - explica Felicia Cohn, specialista in etica la University of California. "Care sunt consecintele modificarii amintirilor in lipsa schimbarii contextului de viata? Unii ar putea merge la medic sa ceara pastila numai pentru ca vor sa uite cat de mult le place ciocolata", a incheiat Felicia Cohn.