Chirurgul teleghidat, dotat cu aparatura video si zeci de minibisturie, este un medic eficient, caruia nu-i tremura mana niciodata

Ideea de a lasa un gandac sa se plimbe liber prin corp poate fi chiar inspaimantatoare, demna de filmele horror. Totusi, oamenii de stiinta de la Universitatile Shiga si Ritsumeikan, din Japonia, cred ca noul robot-chirurg, care a fost prezentat publicului ieri, in premiera mondiala, va revolutiona tehnica medicala, deschizand larg drumul catre operatii de mare finete.

Principalul avantaj al "gandacului" este chiar forma de insecta, care ii va permite sa avanseze usor in orice directie. El are pe "cap" o camera video si in interiorul corpului toata aparatura necesara extirparii unei tumori. El poate sa coasa, sa faca "tesaturi" din fire artificiale (care apoi se resorb) si, practic, va putea face orice tip de operatie. tintele centrale vor fi insa tumorile canceroase din interiorul intestinului.

Din exterior, o echipa de chirurgi il va dirija prin intermediul unui computer, care va folosi atat imaginile locale, furnizate de robot, cat si hartile tridimensionale realizate prin rezonanta magnetica de cele mai performante scanere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.