Vi s-a spart un dinte cand ati muscat dintr-o bomboana tare? Nu disperati! Cat de curand, veti putea apela la medici pentru a va face sa creasca altul in loc.

Asta e cu adevarat o veste buna pentru toti cei care nu se duc la dentist de frica frezei. Pai, de ce sa se mai duca, cata vreme vor putea sa-si inlocuiasca dintii cariati? Asta insa nu de maine.

Pentru ca, deocamdata, cercetatorii japonezi au reusit sa determine sa creasca doar dintii de soareci, dupa ce au prelevat celule responsabile pentru acest proces, le-au cultivat in forme de colagen, material care confera stabilitate tesuturilor, si apoi, dupa ce celulele au "incoltit", le-au fost implantate soarecilor in alveolele goale. Iar dintii au reinceput sa creasca, noteaza revista "Nature Methods", citata de "Bild".
Speranta cercetatorilor este ca, prin acelasi proces, sa poata fi innoita si dantura umana.

Dr. Egbert Flory, de la Institutul Paul-Ehrlich, insarcinat de guvernul german cu verificarea si aprobarea medicamentelor, spune ca este perfect indreptatita aceasta speranta. Cu toate acestea, e greu de precizat cand ar putea incepe tratamentele de serie pentru oameni. Dr. Flory afirma ca sunt necesare teste de calitate si siguranta, ca si studii clinice, inainte de aplicarea metodei.

Elemente incurajatoare exista insa: s-a reusit "fabricarea", tot din celule, a ligamentelor de genunchi, iar specialistii londonezi au pus la punct un sistem prin care sa cultive celule stem, pentru a le injecta in aortele suferinzilor de insuficienta cardiaca si a le intari, astfel, inima. Acesti primi pasi ne duc deja cu gandul la medicina viitorului, cand omul va putea fi "reparat" cu propriile resurse.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.