In Iran a fost descoperit primul ochi artificial al omenirii.Obiectul are o vechime de 5000 de ani si apartine unei prezicatoare

Un glob ocular artificial, vechi de 5000 de an, care i-a apartinut, dupa toate aparentele, unei prezicatoare sau femei-profet din Persia antica, a fost descoperit de catre o echipa de arheologi iranieni si italieni. Ochiul artificial, cel mai vechi descoperit pana in prezent, ii impresiona puternic pe cei care il vedeau, acestia fiind convinsi ca femeia, incredibil de inalta, era posesoarea unor puteri supranaturale si ca le putea prezice viitorul.

Obiectul a fost gasit de Mansour Sajjadi, liderul echipei de arheologi iranieni care sapa in zona unei vechi necropole de langa Shahr-i-Sokhta, in desertul Sistan, de langa granita iraniano-afgana, de noua ani de zile.

Arheologii italieni au precizat, ieri, ca femeia-profet a fost inmormantata alaturi de o oglinda ornata din bronz cu maner, pe care se presupune ca o "consulta" in privinta viitorului.

Ochiul sau este o jumatate de sfera, cu un diametru de aproximativ doi centimetri, fiind fabricat dintr-un material usor, asemanator bitumului. Suprafata sa este meticulos gravata, irisul fiind reprezentat de un cerc inconjurat de linii aurii asemanatoare razelor de soare. Lorenzo Costantini, liderul arheologilor italieni, spune ca ochiul artificial mai poarta inca urmele aurului care fusese aplicat in strat subtire pe suprafata sa. De asemenea, ochiul prezinta si doua gauri minuscule prin care era trecut firul ce-l sustinea in orbita.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.