Tehnologia a ajuns deja la limita anticipatiei. Ziarul britanic The Guardian in editia sa de vineri transmite ca o o echipa formata din cei mai buni neurologi ai lumii au reusit sa puna la punct un dispozitiv extrem de eficient care permite citirea intentiilor oamenilor inainte ca acestia sa fi actionat.

Intr-un secol zguduit de atentate cum au fost cele de la 11 septembrie, socat de criminali in serie sau tulburat de lideri cu pretentii imperiale, utilitatea unui astfel de dispozitiv nici nu mai trebuie justificata. Dispozitivul utilizeaza neuro-scanere de mare fidelitate, identificand modelurile de activitate ale creierului care preced producerea unor ganduri inteligibile reveland astfel ceea ce persoana planuieste pentru actiunile sale viitoare.

Cercetarile au la baza studii mai vechi privind asocierea activitatii creierului cu comportamente transgresive: violenta sau minciuna. Nu vom mai vorbi astfel despre, violarea corespondentei, despre ascultarea telefoanelor, piratarea calculatoarelor ci despre... citirea gandurilor. Iata asadar o noua limita a intimitatii care este depasita.

Fara indoiala ca acest lucru ridica o problema de ordin etic. "Utilizand acest scaner, putem "culege" chiar din creierul individului un gen de informatie despre care din exterior nici nu am putea spune ca exista. Este ca si cum am privi cu raze-X printr-un perete de plumb" a declarat John-Dylan Haynes la conducatorul echipei de cercetatori formate din spcialisti britanici.

"Aceste tehnici sunt din ce in ce mai avansate, trebuie deci sa lu-am foarte serios in discutie latura etica a impactului lor social, astfel incat ziua de maine sa nu ne ia prin surprindere si sa nu fim prinsi pe picior gresit. Progresul tehnologic este din ce in ce mai alert, iar acest prototip va deveni ceva obisnuit in mai viitorul apropiat" a continuat Haynes pentru The Guardian. In filmul sau din 2002, Minority Report, Steven Spielberg imagina crearea in 2054 in SUA a unei agentii de prevenire a criminalitatii denumita... PreCrime. Utilizand capacitatatile unor mediumuri politistii vitorului puteau vedea pe ordinatoare crime care... urmau sa aibe loc si actionau reusind sa le impiedice.

"Daca dorim cu adevarat sa devenim o societate precum cea imaginata in "Minority Report" in care sa fim capabili sa prevenim crimele inainte ca ele sa aibe loc atunci nu trebuie decat sa mai asteptam putin." a declarat de altfel Barbara Sahakian, profesor de neuro-psihologie la Cambridge University, adaugand "ca orice tehnologie ea poate avea utilizari multiple cu consecinte care de unii pot fi considerate morale iar de altii imorale". In acest moment comunitatea neurologilor este mult mai preocupata de problema cresterii gradului fidelitate al previziunilor pe care le pot obtine cu ajutrul tehnicilor si dispozitivelor puse la punct decat de implicatiile etice ale utilizarii acestora.

Particularitatile de personalitate ii obliga pe oamenii de stiinta sa aibe o foarte buna imagine asupra activitatii creierului fiecaruia dintre noi pentru a putea dezvolta acele modele de interpretare care sa produca predictii de mare fidelitate. In timpul testelor efectuate pentru a stabili nivelul de fidelitate al scanerului voluntarilor le-a fost solicitat sa adauge sau sa extraga doua numere dintr-o serie de patru care erau afisate pe un ecran.

Inainte ca numerele sa dispara avea loc scanarea creierelor utilizandu-se o tehnica denumita rezonanta imaginativa functional magenetica. Rezultatele brute erau analizate prin intermediul unui program capabil sa distinga cele mai subtile variatii ale activitatii creierului pentru a prezice intentiile individului. Acuratetea a fost de 70%.

Cronica Romana

Sursa: Cronica RomanaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.