Dupa ce s-a retras inca din tinerete intr-un templu budist din Nepal, Matthieu Ricard si-a dedicat intreaga energie "cautarii fericirii absolute", a declarat acesta intr-un interviu acordat ziarului "The Independent". Acum, dupa ce a gasit-o si si-a transformat viata intr-un "extaz continuu", calugarul budist doreste sa o impartaseasca lumii intregi.
"Fericirea nu este decat o deprindere a mintii. Odata descoperita aceasta deprindere, oricine poate ramane fericit pe vecie", sustine fostul academician de origine franceza, Matthieu Ricard. Conform unor studii recente, s-a demonstrat faptul ca un bun control al mintii stabilizeaza starea de spirit, indepartand depresiile, stresul sau supararea. Cu toate astea, "nimeni nu a atins inca fericirea absoluta".

Ricard este de parere ca "viata poate fi transformata radical daca schimbam si privim altfel lucrurile din jurul nostru. Fericirea este o deprindere care poate fi folosita prin antrenament si meditatie". Calugarul a acceptat ca activitatea creierului sau sa fie studiata de catre oamenii de stiinta.
Astfel, cercetatorii au descoperit o activitate deosebit de intensa a creierului in zona cortexului prefrontal, punct asociat cu fericirea. Matthieu Ricard a scris recent o carte in care dezvaluie "reteta fericirii" sfatuindu-i totodata pe cititorii sai sa se antreneze indelung pentru a putea "ramane in permanenta conectati in punctul fericirii". Conform declaratiilor sale, pentru a fi fericit in permanenta, Ricard nu mai este nevoit sa mediteze sau sa se concentreze, ci "acesta este felul lui de a fi".