Operatia, care a avut loc in SUA in iulie 2004, a presupus extirparea uterului, apendicelui si limitarea cresterii sπnilor. A ur­mat un tratament hormonal, o infuzie de estrogen, pentru a stopa cresterea mi­­cutei care a fost bote­zata de parinti "Ingerul pe perna", din cauza ca sta nemiscata, oriunde ar fi asezata. Ashley sufera de o afectiune rara a creierului, numita encefalopatie statica, care o im­­pie­dica sa mearga, sa vorbeasca, sa ridice capul de pe perna si sa in­­ghita.

Parintii ei, doi me­­dici din Seattle, au cazut de acord ca cea mai buna so­lutie pentru co­pil este sa ra­mπna mica. Ei au povestit pentru prima data, pe un site, ca au ales cea mai buna varianta pentru fetita. Daca Ashley s-ar fi dezvoltat normal, ma­­ne­vrarea ei ar fi fos­t mult mai dificila, fara sa punem la socoteala complicatiile legate de pubertate.

Copilul nu va creste mai mult de 1,3 metri, iar greutatea va fi mentinuta la 34 de kilograme. Operatia a eliminat si riscul can­cerului ovarian sau de sπn.

Spitalul de Copii din Seattle a sustinut ca­zul. Douglas Dieke­ma, de la Universitatea Washington din Seattle, a facut parte din comisia care a avizat favorabil interventia. "Am spus DA pentru ca parintii ne-au convins ca este in interesul fetitei", a spus el. Tatal lui Ashely, care nu si-a dezvaluit identitatea, si-a explicat pe blog controversata decizie. "Unii se intreaba cum ar vedea Dumnezeu acest tratament. Dumnezeul pe care il cunoastem vrea ca Ashley sa aiba o viata de calitate si ca parintii ei sa fie dedicati si consecventi in utilizarea oricarei resurse disponibile... pentru a-i mari calitatea vietii", a spus el.

In ciuda criticilor, familia are multi sustinatori. BBC News Online a publicat, pe forum, comentariile oamenilor in legatura cu acest caz, majoritatea salutπnd decizia luata de parintii lui Ashley.