Medicii de la Holtz Children`s Hospital, Miami, SUA, au reusit sa salveze un bebelus care s-a nascut cu inima in afara corpului, in urma unei operatii demna de Cartea Recordurilor.

Copilul se nascuse prin cezariana la data de 31 octombrie a.c. Dupa operatia care a avut loc miercuri, bebelusul este in stare stabila. "Nu va putea sa practice unele sporturi de performanta, dar va putea participa la alte tipuri de activitati", a asigurat medicul Eliot Rosenkranz, specializat in chirurgie cardiotoracica.

Inainte de operatie, inima micutului Naseem arata ca o pruna decojita in mijlocul pieptului sau, cu aorta patrunzind sub piele. Totusi inima batea normal. In timpul operatiei, care a durat sase ore, chirurgii au invelit inimioara intr-un material special (Gore-Tex), apoi cu un strat din propria piele, pentru a suplini lipsa pericardului (invelis al inimii format dintr-o foita seroasa si una fibroasa). Apoi inima a fost introdusa usor in piept. Copilul s-a nascut cu un defect congenital extrem de rar, ectopia cordis. Defectul a fost observat in timpul unui control de sarcina in luna septembrie, cind mama - Michelle Hasni, 33 de ani - a inceput sa simta miscarile neobisnuite ale copilului. Naseem a fost nascut prin cezariana la 36 de saptamini.

Medicii au facut operatia cu mare grija pentru a nu deranja inima micutului. Timp de citeva saptamini, copilul va avea fixata asupra pieptului o piesa protectoare de plastic. Cind va implini virsta de sase luni, chirurgii vor grefa bucati din propriile lui coaste pentru a-i crea un stern. Initial, medicii nu erau siguri ca Naseem va supravietui pina la Thanksgiving, dar acum cred ca el va ajunge acasa de Craciun. Ectopia cordis survine de 5-6 ori la un milion de nasteri.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.