"Pentru mine este cea mai pretioasa piatra din lume", povesteste Berit Cohn cu lacrimi in ochi, in timp ce strange la piept un micut diamant. Femeia si-a pierdut in urma cu cateva luni singurul copil, Vincent, in varsta de 11 ani. Ea a decis sa transforme cenusa fiului ei intr-un diamant, pe care sa-l poata purta toata viata.

Berit priveste zilnic, ore in sir, micuta piatra aurie. E tot ce a ramas din fiul ei Vincent, dupa ce acesta a murit intr-un accident stupid. Era dimineata zilei de 14 februarie 2006, cand pustiul a vrut sa-i arate unui vecin cum poate sari peste cateva trepte din casa parintilor sai. Numai ca baiatul s-a dezechilibrat si a cazut 7 m in gol pe geamul de la bucatarie. El a murit cateva ore mai tarziu, intr-un spital din Hamburg.

"In timpul ultimei noastre calatorii, cu doar cateva luni inainte de tragedie, Vincent a citit in avion un articol despre obtinerea de diamante din cenusa persoanelor decedate. Atunci mi-a spus: "Mi se pare o idee super!". Vincent iubea cerul,
Vincent a murit in februarie, dupa ce a cazut sapte metri in gol, pe geamul de la bucatarie

inaltimile, vroia sa se faca pilot. Sunt sigura ca nu si-ar fi dorit sa-l ingrop adanc in pamant", spune Berit intr-un interviu acordat cotidianului "Bild".

Mai multe firme din Germania ofera posibilitatea de a transforma cenusa mortilor in mici diamante, care sa aminteasca de cei dragi. "Procedura e urmatoarea: din cenusa se extrage carbonul care, apoi, e introdus intr-o presa speciala care, prin comprimare, creeaza diamantul", explica Arthur de Leur, specialist in pietre pretioase.

Acum, tot ce a ramas din Vincent este un diamant auriu neprelucrat, de 1,2 carate. Mama baiatului se gandeste sa monteze "cea mai pretioasa piatra din lume" intr-un inel, pentru a-l purta mereu la mana. "Am decis sa nu slefuiesc diamantul. La fel era si Vincent: un baietel pe care viata urma sa-l slefuiasca, insa nu a mai apucat"