Cercetatori britanici au cerut permisiunea sa creeze embrioni micsti om-animal, care sa-i ajute sa gaseasca posibile leacuri pentru maladii grave

Doua echipe de cercetatori britanici au cerut Autoritatii de Fertilizare Umana si Embriologie o autorizatie pentru a face experimente care sa implice fuzionarea celulelor umane cu embrioni de iepure, vaca si capra, relateaza cotidianul "The Telegraph". Ei vor sa creeze embrioni in faza primara, 99,9% umani si 0,1% animali, care vor fi utilizati apoi pentru producerea celulelor susa. Acestea reprezinta "materia" de baza a organismului.

In Marea Britanie, amestecarea embrionilor de natura animala si umana, ca si a celor doua tipuri de sperma, este interzisa. Exista o exceptie, asa-numitul test "hamster", care permite testarea calitatatii spermei umane prin fertilizarea unui ovul de hamster, care atunci cand se dezvolta in doua celule sa fie distrus. Experimentul ar consta in inserarea de ADN uman in ovule de vaca, apoi crearea unui embrion prin aceeasi tehnica prin care s-a obtinut oaia Dolly.

Embrionul rezultat ar fi 99,9% uman, singurul element bovin fiind ADN-ul din afara nucleului celulei. Scopul ar fi extragerea celulelor-susa din embrionul de sase zile, apoi distrugerea acestuia, explica cercetatorii.

Ideea a starnit reactii controversate, criticii catalogand-o drept dezgustatoare si lipsita de etica.
Callum MacKellar, de la Consiliul Scotian pentru Bioetica Umana, sustine ca cercetarile elimina distinctia dintre oameni si animale. "Daca se va intampla asa ceva, ar putea fi subminate chiar demnitatea umana si drepturile omului", a avertizat MacKellar.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.