Oamenii de stiinta au semnalat un efect secundar, nou si bizar, al pilulelor contraceptive: acestea schimba preferintele femeilor fata de barbati, relateaza Reuters.

Potrivit sursei citate, psihologi de la Universitatea St. Andrews, din Scotia, au cerut unui numar de 1.570 de femei tinere care foloseau contraceptive orale si unui alt grup de 1.325 de femei care nu utilizau astfel de pastile sa aleaga intre mai multe chipuri masculine, unele sanatoase si altele mai putin sanatoase. in cadrul studiului, acelasi chip era prezentat de doua ori, una din imagini infatisand o fata masculina aparent sanatoasa si cea de-a doua ilustrand un chip palid si bolnav. in urma testului, s-a descoperit ca, in general, femeile prefera chipurile sanatoase, insa cele care foloseau pilule contraceptive au dovedit o preferinta mult mai accentuata fata de acestea.

"Femeile care folosesc contraceptive orale au exprimat o atractie mai puternica fata de chipurile sanatoase in comparatie cu cele care nu foloseau astfel de pilule", au precizat autorii studiului. De asemenea, echipa de cercetatori, condusa de Ben Jones si David Perrett, a constatat cu prilejul altor studii ca preferinta femeilor pentru chipurile sanatoase este mai puternica in perioada post-ovulatorie a menstruatiei, cat si in timpul sarcinii.

Acelasi principiu s-a manifestat si in cazul in care participantele la studiu au fost nevoite sa-si manifeste preferinta pentru un chip feminin. Conform cercetatorilor, inconstient, femeile fertile evita oamenii care ar prezenta un pericol de imbolnavire inclusiv pentru copil. "Majoritatea teoriilor privind atractia intre sexe spun ca femeile prefera barbatii tip "macho".

Acest lucru se poate explica prin faptul ca acestia ar avea urmasi sanatosi, cu un sistem imunitar rezistent. Acesta predictie s-a dovedit in parte adevarata. Cu cinci ani in urma am descoperit ca o legatura intre hormoni si atractie: masculinitatea este preferata de femei, in special in perioada de maxima fertilitate a femeii", a declarat profesorul Perret.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.