Strategii Pentagonului cauta solutii pentru a-i inlocui pe soldatii americani pe campul de lupta cu roboti care sa fie capabili sa indeplineasca aceleasi sarcini. Strategii militari spun ca in cativa ani "masinariile" vor fi capabile sa gandeasca, sa vada si sa reactioneze exact ca o masina de ucis. Acestia afirma ca, in mai putin de zece ani, o mare parte din armata SUA va fi formata din roboti supertehnologi-zati. Pentagonul desfasoara un program de modernizare a armatei, in valoare de 127 de miliarde de dolari, menit sa inlocuiasca o parte a soldatilor cu roboti.

Strategii americani afirma ca robotii vor fi capabil sa gandeasca, sa vada si sa reactioneze in aceeasi maniera ca oamenii. La inceput, "masinariile" vor intra in lupta telecomandate. O data cu dezvoltarea tehnologiei, robotii vor deveni mai inteligenti. Criticii afirma ca avansurile tehnologice nu au rezolvat cateva probleme legate de responsabilitatea robo-tului: daca va fi capabil sa distinga intre prieten si dusman, intre luptator si trecator. Aceste "masinarii de ucis" pot lua mai multe forme. Cu timpul, vor aparea roboti humanoizi, in forma de colibri, de tancuri, de gandaci sau chiar de greiere. O data cu dezvoltarea nanotehnologiei, robotii de lupta vor putea lua forma unui "nor de praf inteligent", care sa se abata asupra armatelor inamice. Pentagonul insa doreste ca robotii sai sa poata transporta cantitati mari de munitie, sa culeaga informatii, sa desfasoare operatiuni de cautare in cladiri si chiar sa le arunce in aer. O parte din aceste proiecte se afla in faza functionala, dar nu vor fi lansate curand pe campul de lupta.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.