Timp de 26 de ani, chinezul Wu Yulu, in virsta de 44 de ani, din Beijing, a construit 25 de roboti, pe care i-a considerat copiii sai. inca din copilarie a fost pasionat de "masinarii". Mai avea patru frati si parintii nu au putut sa-l mai tina in scoala dupa ce a terminat cursurile primare, la mijlocul anilor 1970. insa lipsa invataturii nu l-a impiedicat pe Wu sa copieze ceea ce numeste "minunatele miscari umane". "La vremea aceea, nu stiam nici macar termenul de robot", a marturisit el recent. A devenit fermier si, in timpul liber, a inceput sa stringa orice putea fi folosit pentru a face "masinarii cu chip de om".

Asa a inceput sa construiasca roboti. Cu cit ii facea mai inteligenti, cu atit se simtea mai legat emotional de ei. Mai tirziu a inceput sa-i numeasca fiii sai. La sfirsitul anilor 1970, Wu Yulu a obtinut o slujba la o fabrica si micul sau venit i-a permis sa achizitioneze mecanismele cu ajutorul carora a reusit sa construiasca primul sau robot. Wu Laowu este un "fiu-robot" pe care Wu l-a facut cu propriile miini. Este un robot inteligent care serveste ceai si aprinde tigari. Fermierul a fost nevoit sa-l vinda, deoarece avea datorii de platit. "Timp de citeva zile nu am mai putut sa dorm, dupa ce l-am vindut", a explicat el.

Pina acum, Wu Yulu nu are notiuni de fizica, dar stie ca electricitatea poate pune in miscare motoarele, iar energia poate fi transferata miinilor robotilor si picioarelor cu pirghii si sirme. Primul sau robot nu s-a putut misca. Wu a continuat sa experimenteze. in 1982, a reusit sa faca primul robot mobil. A fost distrus intr-un incendiu cinci ani mai tirziu. Cu toate ca Wu compenseaza lipsa de invatatura cu talentul si devotamentul, a mai suferit accidente in lunga lui cariera de constructor de roboti. Primul sau accident a avut loc in 1995. "Am luat un acumulator la un pret scazut, ca sa mai fac ceva economii. Dar nu am inteles instructiunile in engleza si acesta a explodat in miinile mele", a marturisit constructorul de roboti.

Toate accidentele prin care a trecut nu au fost grave si in niciun caz nu l-au descurajat sa-si continue "opera". in total a construit pina acum 25 de roboti, pe care i-a pus la diverse "munci".

Sursa: 7plus.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.