In orasul Accra, capitala Ghana, se afla poate cea mai fantezista expozitie de cosciuge cu vanzare din lume, relateaza BBC online. Patronul firmei, Isaac Adjetey Sowah, se poate lauda ca are cele mai originale si mai laudate sicrie.

El povesteste ca cel mai bine vandut cosciug este cel in forma de Biblie, dar are si comenzi la sicrie mai mult decat fanteziste. Un vanzator de melci a preferat sa fie ingropat intr-un cosciug care are forma unui melc, iar unii clienti prefera sa fie inmormantati in "masini". Cele mai des comandate "marci" sunt Mercedes si Cadillac.

Cei care trec prin Accra raman uimiti cand vad expuse diverse animale din lemn, de marimi impresionante si raman socati cand afla ca acelea sunt de fapt sicrie.

Isaac Adjetey Sowah, care are doar 22 de ani, este seful acestei afaceri de familie care a fost inceputa de catre bunicul sau. Isaac realizeaza sicrie in forma de peste, ciocan, telefoane mobile, elefant etc. si crede ca nu exista nici un model care sa nu poata fi realizat de catre muncitorii din atelierul sau. Cu toate ca ideea pare amuzanta si trasnita, afacerea sa este foarte serioasa. Are specialisti care lucreaza in diverse esente de lemn, in functie de forma sicriului dorit.

Desi surprinzator, aceasta afacere este o traditie noua, avand in jur de 50 de ani.

Povestea incepe la inceputul secolului trecut, cand Ata Owoo era binecunoscut pentru litierele magnifice pe care le realiza pentru nobilii care umblau in oras carati de servitori. Cand Owoo a terminat o astfel de litiera, foarte elaborata, in forma de soim, clientul respectiv a murit, iar rudele au decis sa-l ingroape in obiectul respectiv. Incantat, si alt nobil a cerut un sicriu asemanator si astfel s-a nascut o traditie. In 1951, bunica unuia dintre ucenicii lui Owoo a murit si pentru ca aceasta si-a dorit toata viata sa zboare cu un aeroplan, acestia au ingropat-o intr-un sicriu in forma de avion. Asa s-a nascut o traditie. Acum exista mai multe astfel de magazine care sculpteaza in lemn orice fel de cosciuge.

Acum, Isaac povesteste ca cea mai neobisnuita comanda a fost un sicriu in forma de inger. Un inger mare, de culoare alba. Un alt client, caruia ii placea mult sa bea, a preferat sa fie ingropat intr-o sticla de bere, "care sa-i ilustreze pasiunea care a avut-o in viata". Cel mai ieftin cosciug porneste de la 400 de dolari, ceea ce inseamna salariul pe un an al celor mai multi clienti ai lui Isaac. Acesta povesteste ca a avut chiar si o comanda de sicriu in forma de stilou, pentru un jurnalist. Insusi Isaac s-a decis ca va fi inmormantat intr-un sicriu in forma de rindea, iar reporterul de la BBC care I-a luat acestuia interviu a decis ca cel mai potrivit pentru el ar fi un cosciug care sa reprezinte un microfon.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.