Patronul unei firme din Michigan si-a obligat angajatii sa aleaga intre fumat si concediere si a anuntat ca vrea sa impuna acelasi lucru si salariatilor mai plinuti. Ca sa fie sigur ca angajatii respecta interdictia, patronul a dispus efectuare unor analize periodice. Interdictia totala a fumatului, la locul de munca precum si la domiciliu, aplicata personalului de la Weyco, o societate de asigurari din Okemos, Michigan, a dus saptamana trecuta la concedierea a patru dintre angajatii firmei. Cei patru refuzasera sa se supuna unor analize de urina, impuse de fondatorul si singurul actionar al societatii, Howard Weyers. "Daca nu vor sa faca testul, pot pleca. Nu le controlez viata, pot sa aleaga daca vor sa lucreze aici", a adaugat Weyers. Numai ca initiativa sa nu se opreste aici. Urmatorii pe lista: angajatii prea grasi. "Trebuie sa lucram la obisnuintele in materie de nutritie si sa-i indemnam pe oameni sa faca miscare. Dar daca sunt patologic obezi, ei sunt protejati de lege", a explicat el.

Pentru moment, el a angajat un nutritionist care sa-i informeze pe angajati si sa le dea sfaturi in materie de alimentatie, a creat un sistem de puncte care permite salariatilor sa castige prime de pana la 100 $ daca isi imbunatatesc sanatatea si intentioneaza sa ofere un bon de reducere de 45 de dolari pentru a-i face sa mearga la sala. Weyers, in varsta de 71 ani, a asigurat ca nu a fumat niciodata si ca se pastreaza in forma alergand in fiecare zi. El a explicat ca si-a inceput politica interzicand angajarea fumatorilor in 2003, pentru sanatatea salariatilor sai si pentru a economisi bani din asigurarile de sanatate ale firmei sale. in 2004 el a interzis fumatul in timpul orelor de lucru, apoi a instituit fumatorilor o penalitate de 50 de dolari pe luna inainte de a cere intr-un final analize obligatorii. Ca rezultat, 20 de angajati s-au lasat de fumat. John Challenger, specialist in domeniul muncii, a estimat ca politica de la Weyco poate constitui un precedent pentru companiile importante, cu conditia sa treaca de posibilele actionari in justitie. Pana acum nu a fost depusa nici o plangere.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.