Recunoasterea rolului prezervativului in prevenirea integrala si globala a flagelului SIDA de catre Presedintele Confreriei Episcopale Spaniole, Juan Antonio Martinez Camino, a creat presei internationale impresia unei intorsaturi seculare in doctrina Sfantului Scaun privind utilizarea mijloacelor anticonceptionale.

Dar guvernul socialist iberic si organizatiile homosexuale abia au avut timp sa-si exprime bucuria pentru schimbarea de pozitie cand, la Conferinta episcopala spaniola a sosit un comunicat de la Vatican care a adus lucrurile la status quo-ul initial. Astfel, intr-o nota data publicitatii si dictata, conform unor surse neoficiale, de catre Vatican, Biserica spaniola a retractat afirmatiile lui Martinez, precizand ca acestea se refereau la opiniile stiintifice si, nicidecum, la conceptia catolica. Intr-adevar, 150 de oameni de stiinta din 36 de tari au propus recent asa-numita "Strategie ABC" (sigla in limba engleza semnifica: "abstinenta, fidelitate, prezervativ") in lupta pentru prevenirea sindromului imunodeficientei dobandite.

Conform viziunii Vaticanului, insa, utilizarea prezervativului constituie o atitudine "contrara moralei persoanei" si, in consecinta, nu este recomandabila. Calea sugerata de Sfantul Scaun pentru prevenirea nemiloasei maladii consta in "exercitiul responsabil al sexualitatii", in conformitate cu normele morale si in interiorul familiei, "scoala a iubirii". Infirmand acuzatiile conform carora se opune recomandarilor stiintifice, Sfantul Scaun a sustinut ca negarea rolului prezervativului reprezinta tocmai o pledoarie in favoarea vietii, in virtutea a doua principii: practicarea castitatii si respectarea celei de-a sasea porunci: "Sa nu comiti adulter". "Lumea actuala care nu poseda lumina credintei sugereaza moartea ca solutie", a comentat ieri Suveranul Pontif polemica. Este evidenta urgenta promovarii unei noi evanghelizari si a unei marturii categorice a credintei in aceste zone intens secularizate"- a conchis papa Ioan Paul al II-lea, redefinind pozitiile Bisericii in legatura cu delicatele tematici ale procrearii artificiale, a manipularii genetice si euthanasiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.