Pana in prezent, Cuba era paradisul fumatorilor * Noua lege contrasteaza cu intreaga istorie a acestei tari, puternic legata de productia de tutun

Nici in tara celui mai bun tutun din lume nu se mai poate fuma fara riscul de a plati o amenda. Guvernul de la Havana a aprobat o legislatie stricta care interzice fumatul la birou, in magazine, teatre, scoli, centre sanitare si, in general, in locuri publice inchise, intru "respectarea drepturilor nefumatorilor", informeaza Rompres. Pana in prezent, insula caraibeana era unul dintre paradisurile fumatorilor, atat pentru calitatea tutunului, cat si pentru inexistenta legilor care sa ingradeasca consumul.

Insa guvernul cubanez a decis sa nu umble cu jumatati de masura, asa ca noua lege, care va intra in vigoare in februarie, prevede chiar desfiintarea debitelor automate de tigari, un fel de ATM-uri, dar care in loc de bani, contin pachete de tigari, si interzicerea vanzarii de tutun in chioscuri aflate la mai putin de 100 de metri de scoli. Noua lege contrasteaza puternic cu intreaga istorie a Cubei, puternic legata de productia de tutun. La 4 noiembrie 1492, la cateva zile dupa ce zarise pentru prima data pamanturile cubaneze si dupa ce primise rapoartele lui Rodrigo de Xerez si ale lui Luis de Toledo, trimisi sa exploreze ceea ce el credea ca este Cipango (Japonia), Cristofor Columb scria: "Cei doi crestini au vazut multi oameni prin sate, femei si barbati, cu un taciune in mana, si ierburi pentru a se afuma, un obicei de-al lor".

A fost intaia informatie despre tutun care ajungea in Europa. Si cu siguranta, Rodrigo de Xerez a fost primul care a avut de suferit de pe urma intolerantei nefumatorilor, dat fiind ca, intorcandu-se pe pamantul natal in Ayamonte (provincia spaniola Huelva), Inchizitia l-a trimis la inchisoare atunci cand a aflat de ciudatul sau obicei de a scoate fum pe gura si pe nari. Totusi, cubanezii cred ca autoritatilor le va fi foarte greu sa aplice noua lege: jumatate din cei 11 milioane de cubanezi fumeaza, iar cultura si producerea celebrelor trabucuri este o traditie din care traiesc zeci de mii de oameni, Cuba exportand anual 150 de milioane de tigari de foi. Este la fel de adevarat ca cele cateva campanii impotriva fumatului nu au prins, in pofida faptului ca principalul lor promotor a fost insusi presedintele Fidel Castro, care in 1986 s-a lasat de fumat havane ca sa dea un exemplu. "Cel mai bun lucru pe care-l puteti face cu un pachet de tigari este sa-l dati dusmanilor vostri", a spus candva liderul comunist, cu intoleranta fostilor viciosi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.