Un britanic a fost achitat de trei acuzatii de viol pe motiv ca este somnambul, stare in care predinde ca se afla in momentul comiterii faptelor. James Bilton, in varsta de 22 de ani, sustine ca nu isi aduce aminte de agresiunea comisa in apartamentul sau din York.

Angajat al unui bar, Bilton, care a povestit ca este somnambul de la varsta de 13 ani, a fost achitat de o echipa de jurati a tribunalului din York, la finalul unui proces ce a durat o saptamana. Achitarea suspectului a avut loc in pofida eforturilor intreprinse de autoritati in vederea sporirii condamnarilor pentru acuzatia de viol.

In cursul procesului, juratilor li s-a spus ca victima il cunostea pe Bilton. Dupa ce au petrecut o seara impreuna, in martie, Bilton a invitat-o pe femeie sa doarma in dormitorul sau, in timp ce el s-a culcat pe canapea. In varsta de 22 de ani, femeia a povestit ca s-a trezit dezbracata si intretinand raporturi sexuale cu gazda sa. Presupusa victima a dat asigurari ca nu a consimtit sa intretina raporturi sexuale. Bilton a declarat ca nu isi aduce nimic, precizand ca este somnambul, iar afectiunea e frecvent intalnita in familia lui. "Imi amintesc doar ca m-am trezit pe canapea, insa era evident ce s-a intamplat", a povestit el.

Potrivit medicului specialist Ishaad Ebrahim, Bilton sufera intr-adevar de aceasta afectiune. Intre 1 si 2,5 procente din populatia adulta este somnambula, iar patru la suta dintre cazuri manifesta comportament sexual in aceasta stare.

Luna trecuta, un judecator a respins cazul unei studente care a acuzat un barbat de viol pe motiv ca a intretinut raporturi sexuale cu ea fara sa tina cont de faptul ca se afla in stare avansata de ebrietate. Judecatorul a decis ca o consimtire este valabila indiferent daca are loc pe fondul consumului de alcool.

Desi alibiul invocat de aparare este extrem de rar, cazul s-a judecat dupa o achitare similara ce a avut loc luna trecuta, in Canada, cand Jan Luedecke, de 33 de ani, a scapat de acuzatii reusind sa demonstreze ca dormea cand a comis abuzul sexual.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.