Un studiu releva faptul ca soferii pot fi comparati cu diverse animale salbatice

Pe strazile si soselele extrem de aglomerate, comportamentul conducatorilor auto se aseamana cu cel al animalelor, relateaza Rompres, care citeaza un studiu comandat de filiala din Marea Britanie a firmei Goodyear Dunlop.

Studiul ii imparte pe soferii britanici in cinci categorii de animale - elefanti, gorile, leoparzi, gazele sau pauni. "Tot mai multe strazi si sosele incep sa semene cu jungla, iar soferii se simt constransi de situatie sa imprumute in trafic trasaturi specifice animalelor", explica psihologul David Lewis, autorul studiului. "La fel ca in jungla, unde animalele incearca sa supravietuiasca prin viteza, forta fizica, abilitate si istetime, pe soselele aglomerate conducatorii auto recurg si ei la "strategii" eficiente" - sustine psihologul. Astfel, din zece soferi sase se comporta ca elefantii, adica, la fel ca uriasul si greoiul animal, ei nu se lasa speriati de ceilalti tovarasi de soarta, tin in stapanire deplina "jungla" drumurilor, considerand ca cel mai important lucru este comoditatea si siguranta calatoriei. Aproximativ o treime dintre soferi au insa un comportament de gorile. Sunt plini de incredere in sine, puternici si isi fac drum cu ajutorul muschilor de otel. In aceasta categorie intra soferii tineri, intre 18-24 de ani, violenti, insistenti, fara scrupule, care conduc cu mare placere.

Din categoria leoparzilor fac parte doar 4 la suta din conducatorii auto. Abili si rapizi, la fel ca si animalul respectiv, ei se strecoara cu usurinta printre celelalte masini, calcand cat se poate de mult pe accelerator. "Exista si soferi care iau cele mai rele parti din trasaturile animalelor din jungla. Astfel, soferii de furgonete au tendinta sa puna stapanire pe drumuri precum gorilele, dar se trecoara prin trafic ca o gazela si ajung la destinatie ca un leopard", mentioneaza Lewis. O categorie mai rara de sofer (2%) ar putea fi asemuita cu paunul, el folosind "jungla" drumurilor pentru a se impauna, a se lauda cu bogatia lui, eventual cu frumusetea masinii sau cu bunul lui gust in domeniu. Astfel de soferi pot fi vazuti in masini de lux sau clasice, circuland numai pentru a fi remarcati in trafic. Potrivit specialistilor insa, in fiecare sofer zace un paun si dorinta lui secreta este sa fie admirat in timp ce conduce masina. Numai 3% dintre soferii britanici fac parte din categoria gazelei atente si rapide. Datorita reflexelor deosebite, ei reusesc sa se strecoare cu usurinta printre celelalte masini participante la trafic


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.