Cercetatorii au confirmat ca exista intr-adevar oameni cu o predispozitie innascuta de a conduce, iar aceasta tendinta este determinata de prezenta unei anumite gene.

Analizand mostre AND provenite de la 4.000 de persoane, cercetatorii de la University College London au descoperit ca in cazul celor care posedau o gena numita rs4950, probabilitatea de a avea o functie de conducere la serviciu era cu 25% mai mare decat in cazul celor care nu aveau gena respectiva.

Datele au fost analizate din doua studii de amploare, National Longitudinal Study of Adolescent Health si Framingham Heart Study. Potrivit conducatorului studiului, doctorul Jan-Emmanuel De Neve, genotipul rs4950 pare sa fie asociat cu transmiterea calitatilor de lider de la o generatie la alta. Insa, cum aceasta gena este prezenta la aproximativ jumatate din populatie, trebuie sa existe si alti factori, ca experienta,mediul, care intervin in obtinerea unei functii de conducere. Pentru a intelege concret modul in care gena rs4950 interactioneaza cu factorii exteriori ca sa influenteze acele insusiri care pot face dintr-un individ un lider mai este nevoie ne multe studii.

Cercetatorii avertizeaza in privinta unei potentiale probleme etice care ar putea surveni in anii urmatori: companiile ar putea realiza teste genetice pentru a evalua calitatile de lider ale angajatilor, ceea ce ar introduce o noua forma de discriminare. E nevoie, spun ei, de extinderea masurilor de protectie impotriva discriminarii pe baze genetice, scrie descopera.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.