In viitor dintii pierduti ar putea fi inlocuiti cu dinti generati din celule embrionare, identici cu cei naturali.

Metoda a fost deocmadata testata numai pe soareci si mai are nevoie de imbunatatiri pana a fi aplicata la oameni, dar odata perfectionata ar putea reprezenta solutia optima pentru refacerea danturii.

Cercetatorii japonezi de la Universitatea de Stiinte din Tokio au prelevat, de la soareci, celule embrionare care pe care le-au implantat apoi in corpul unui soarece adult sub membrana care inconjoara rinichii. Doua luni mai tarziu celulele s-au dezvoltat si au dat nastere unui molar normal, cu tot cu ligamentul periodontal (fibrele care ajuta dintele sa se ataseze de osul maxilarului). Dupa ce molarul a fost extras si implantat in maxilarul altui soarece, in 30 de zile, vasele de sange si nervii din jurul dintelui functionau la fel ca in cazul unui dinte care ar crescut acolo, scrie newscientist.com.

Felul in care a fost obtinut dintele impiedica deocamdata ca aceasta metoda sa fie folosita si in randul oamenilor, insa specialistii sunt de parere ca s-ar putea obtine rezultate asemanatoare folosind celule stem provenite de la adulti sau celule din maselele de minte. Ramane doar sa se identifice o metoda de cultivare a dintitlor in afara corpului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.