Asteroidul Apophis se va apropia de Pamant in noaptea de miercuri spre joi la o distanta de 14,4 milioane de kilometri.

Initial, probabilitatile ca acest asteroid - descoperit in 2004 si care are un diametru de 270 de metri si marimea a trei terenuri de fotal - sa loveasca Terra in 2029 au fost estimate la 2,7%.

Insa noile calcule efectuate in 2009 de NASA, in urma unui survol al lui Apophis - numele asteroidului apartinand unui demon din mitologia egipteana -, arata ca acesta va trece, pe 13 aprilie 2029, la o distanta de 22.208 kilometri de Terra. Este vorba de cea mai mica distanta care va desparti Terra de acest obiect observata in timpurile moderne.

Probabilitatea ca Apophis sa intre in coliziune cu Terra in 2036 este de 1 la 250.000, potrivit noilor calcule efectuate de Steve Chesley si Paul Chodas, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA, situat in Pasadena (California). Aceste calcule se bazeaza pe noi tehnici si date colectate de astronomi. O estimare precedenta arata ca aceste probabilitati sunt de 1 la 45.000, scrie MEDIAFAX.

Cea mai mare parte a datelor noi care au permis recalcularea orbitei lui Apophis provin din observatiile efectuate de astronomul Dave Tholen si de echipa sa de la Institutul de astronomie al Universitatii din Hawaii.

In noaptea de miercuri spre joi, asteroidul va putea fi observat in timp real pe site-ul Slooh.com, incepand cu ora 00.00 GMT, acompaniat de comentariile si raspunsurile presedintelui Slooh, Patrick Paolucci.

Slooh are telescoape in insulele Canare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.