Oamenii de stiinta americani sustin ca o specie de viespi care nu inteapa poate fi antrenata in doar cinci minute pentru detectarea anumitor mirosuri, insectele fiind la fel de eficiente ca si cainii, care necesita insa o perioada mult mai mare de pregatire si costuri uriase.

Potrivit Associated Press, cercetatorii americani din cadrul Departamentului de Agricultura au inventat un dispozitiv ce contine viespi vii, cu ajutorul caruia au reusit sa detecteze toxine ce cresc in porumb sau in alune, cat si o substanta chimica aflata de regula in explozibili.

"Exista o nevoie urgenta pentru un detector chimic foarte flexibil si mobil. Cele mai bune dispozitive pe care le avem la ora actuala sunt foarte grele, costisitoare si fragile", a declarat Joe Lewis, entomolog in cadrul Departamentului de Agricultura al SUA.

La ora actuala, pregatirea unui caine pentru a depista bombe sau droguri necesita o perioada minima de sase luni de dresaj, la un cost de aproape 15.000 de dolari pentru fiecare patruped.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.