Armata americana va instala pe teritoriul australian un radar puternic si un telescop spatial, potrivit unui acord incheiat miercuri intre cele doua tari, au anuntat acestea miercuri.

Instalarea unui radar in banda C (frecventa de la 300 de megahertzi pana la 1 gigahertz) "va contribui considerabil la supravegherea deseurilor spatiale in partea noastra de lume", a declarat ministrul australian al Apararii, Stephen Smith, in cadrul unei conferinte de presa la Perth (vest).

Secretarul american al Apararii Leon Panetta, aflat in vizita in Australia, a calificat aceasta masura drept un "progres major in cooperarea bilaterala" si drept o "noua frontiera importanta in reechilibrarea Statelor Unite catre regiunea Asia-Pacific".

Aceasta este prima data cand un astfel de radar al fortelor aeriene ale Statelor Unite este amplasat in emisfera sudica, ceea ce le permite americanilor sa supravegheze indeaproape deseurile spatiale si lansarile de rachete din China, a precizat un oficial american sub acoperirea anonimatului, scrie MEDIAFAX.

"Acest lucru ne va oferi vizibilitate asupra lucrurilor care ies sau intra in atmosfera, in toata Asia", a adaugat el.

Banda C este in prezent folosita la o baza aeriana americana din Antigua.

Teritoriul australian va gazdui, de asemenea, un nou telescop de supraveghere conceput pentru a urmari obiectele mici "la altitudini spatiale profunde", respectiv pana la 35.000 de kilometri distanta, potrivit oficialilor americani. Armata Statelor Unite supravegheaza miscarile deseurilor spatiale si vrea de multa vreme sa isi consolideze reteaua de radare in emisfera sudica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.