Toata lumea stie care este cel mai dur material de pe planeta, diamantul. Dar determinarea celui mai moale material este un pic mai complicat.

Complicatiile survin in urma faptului ca nu exista o definitie clara pentru notiunea de "moale" in ramura chimiei.

"Nu exista o singura definitie", explica Geroge Pharr, profesor de la Universitatea Tennesse.

Specialistii in metale sau minerale ar putea interpreta aceasta caracteristica drept tendinta unui material de a-si modifica forma sub presiune, dar ce faci in cazul materialelor elastice care se deformeaza si isi recapata forma?

Unul dintre cele mai folosite teste pentru a verifica "moliciunea" mineralelor este testul Mohs: doua materiale sunt frecate unul de altul pentru a vedea care se zgarie mai rau. Conform acestui test, talcul este cel mai moale material din moment ce are o structura formata din straturi subtiri.

Duritatea unui metal depinde de legaturile covalente: aranjamente de atomi care impart o pereche de electroni. Metalele pliabile precum aurul au mai putine legaturi covalente decat tungstenul. Cele mai "moi" metale sunt cesiul si rubidium-ul, care se topesc la temperaturi destul de mici.

Orice pretedent la titlul "cel mai moale material" se va confrunta cu dezbateri si critici, avertizeaza George Pharr, citat de popsci.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.