Oamenii de stiinta au reusit sa creeze un gel special cu proprietati neobisnuite: poate imita deplasarea organismelor vii.

Gelul a fost fabricat in laborator din proteine extrase din celule vii si este alimentat de molecule implicate in productia de energie celulara, aceleasi care sunt intalnite si in celule. Energia furnizata de aceste molecule permite picaturilor de gel sa se deplaseze cu 8 nanometri la fiecare “pas”.

Picaturile de gel au un diametru de 0,03 - 0,1mm si s-au deplasat singure pe o lama de microscop.

Cercetatori de la Universitatea Brandeis, SUA, considera ca acest gel poate fi utilizat in scopuri medicale, de exemplu pentru a elibera medicamentele in corp sau penteru a actiona asupra celulelor canceroase.

Deoarece gelul provine din substante proprii corpului, este mai putin probabil sa fie respins de organism. Dar, pentru aceasta, oamenii de stiinta trebuie sa invete cum sa-i controleze cu precizie miscarile, potrivit descopera.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.