O planeta al carei cer este luminat de patru stele - primul sistem solar de acest tip observat pana in prezent - a fost descoperita de o echipa internationala de astronomi.

Planeta, denumita PH1, situata la aproape 5.000 de ani-lumina de Terra (1 an-lumina echivaleaza cu 9.461 miliarde de kilometri), orbiteaza in jurul a doua stele, iar celelalte doua stele se invart in jurul acestora.

Doar sase planete sunt cunoscute pana in prezent pentru faptul ca orbiteaza in jurul a doua stele, insa, in cazul lor, nicio alta stea nu orbiteaza in jurul acelor sisteme solare, afirma astronomii.

Noul sistem planetar dublu circumbinar a fost descoperit initial de doi astronomi amatori americani, Kian Jek si Robert Gagliano, care au folosit site-ul Planethunters.org, scrie MEDIAFAX.

Astronomii profesionisti americani si britanici au efectuat apoi observatii si masuratori cu telescopul Keck, situat pe muntele Mauna Kea din Hawaii.

"Planetele circumbinare reprezinta tot ce este extrem in ceea ce tine de formatiunile planetare", a spus Meg Schwamb, cercetatoare la Universitatea Yale din Statele Unite, principalul autor al acestui studiu, ce a fost prezentat la conferinta anuala organizata de departamentul de planetologie al American Astronomical Society, in orasul Reno, din statul american Nevada.

Aceasta descoperire a fost anuntata online pe site-ul arXiv.org si va fi publicata in Astrophysical Journal.

PH1, o planeta gazoasa uriasa de marimea lui Neptun si de circa sase ori mai mare decat Terra, se invarte in jurul a doua stele - care au masele de 1,5, respectiv 0,41 din masa Soarelui - intr-un interval de 138 de zile.

Celelalte doua stele evolueaza in jurul acestui sistem planetar la o distanta de circa 1.000 de ori mai mare fata de distanta dintre Terra si Soare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.