Fragmente de meteoriti martieni si cea mai mare roca lunara scoasa vreodata la licitatie au fost vandute la New York, cu peste 1 milion de dolari.

Peste 125 de fragmente de meteoriti au fost scoase la vanzare in cadrul acestei licitatii private, insa multe dintre aceste obiecte extraterestre, estimate la cel putin 50.000 de dolari, nu si-au gasit cumparatori.

Cel mai valoros obiect scos la vanzare a fost o roca lunara, ce are o greutate de 1,8 kilograme. Roca provine de pe fata nevazuta a Lunii, de unde a fost dislocata in urma impactului produs de caderea pe Luna a unui meteorit, care a propulsat-o apoi in spatiu. Roca lunara a fost vanduta cu 330.000 de dolari.

Unul dintre cele mai dorite obiecte inscrise in aceasta licitatie a fost o bucata din meteoritul Seymchan, descoperita in Siberia in anii 1960. Aceasta bucata de 23 de centimetri, presarata cu cristale de olivina, a fost achizitionata cu 43.750 de dolari, depasind de peste 12 ori estimarile specialistilorm, scrie MEDIAFAX.

Colectionarii sunt dispusi sa plateasca cel mai mult pe fragmente de meteoriti care provin de pe Luna sau de pe Marte. Meteoritii lunari sunt deosebit de rari - se crede ca doar 61,2 kilograme de astfel de meteoriti exista pe Terra.

O bucata din meteoritul Peekskill, filmat in urma cu 20 de ani in timp ce ardea in atmosfera, inainte sa se prabuseasca peste un automobil Chevy Malibu, la New York, a fost vanduta cu 16.250 de dolari.

Un alt cumparator a platit 1.375 de dolari pentru o roca implicata intr-o tragedie produsa in 1972. "A cazut peste o vaca. A pulverizat-o. S-a intamplat foarte repede", au explicat reprezentantii casei organizatoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.