Felix Baumgartner a realizat cu succes duminica, in jurul orei 21.08 (ora Romaniei), saltul in cadere libera din stratosfera.

Saltul in cadere libera din stratosfera al lui Felix Baumgartner - o premiera mondiala - a fost realizat cu succes duminica, la 21.08 (ora Romaniei), austriacul plonjand de la altitudinea record de circa 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, conform MEDIAFAX.

Felix a depasit altitudinea pe care si-o propusese (de 36.576 de metri), realizand saltul de la circa 39.000 de metri. Austriacul Felix Baumgartner a depasit viteza sunetului, stabilind un record mondial.

Anuntul a fost facut de Brian Utley, reprezentantul Federatiei Aeronautice Internationale, duminica, intr-o conferinta de presa, organizata la cateva ore dupa ce Felix Baumgartner a ajuns cu bine pe pamant. De altfel, si Felix Baumgartner a participat la conferinta de presa, care a fost transmisa live pe site-ul oficial al misiunii.

Uriasul balon - la care a fost atasata o capsula cu o greutate de 1.315 kilograme, in interiorul careia se afla Felix Baumgartner - a fost ridicat in aer in jurul orei 18.30 (ora Romaniei), potrivit imaginilor live difuzate pe site-ul oficial al misiunii - redbullstratos.com.

A fost pentru prima data in istorie cand a fost lansat un balon de o asemenea marime, la care a fost atasata o capsula in care s-a aflat echipaj uman. In respectiva capsula, Felix Baumgartner a avut patru sisteme diferite de oxigen, pentru a-l ajuta sa respire la o asemenea altitudine, potrivit explicatiilor care au insotit transmisiunea live a misiunii.

Baumgartner, care poarta un costum presurizat, a pasit afara din capsula in jurul orei 21.08 (ora Romaniei).

Momentele de dupa saritura au fost critice. Pozitia corpului sau a avut un rol crucial, pentru a-i permite acestuia sa respire. Daca ar fi cazut si s-ar fi rotit prea repede, Felix Baumgartner ar fi putut sa sufere probleme la ochi, creier si sistemul cardiovascular, potrivit Reuters.

Coborarea lui Baumgartner a durat mai putin de 15 de minute, din care circa cinci in cadere libera, inainte de deschiderea parasutei, la o altitudine de 1.500 de metri, potrivit specialistilor din camera de control a misiunii lui Felix Baumgartner.

Citeste si:
David Popovici a devenit campion european la 100 m liber stabilind...
David Popovici a devenit...

La intreaga operatiune participa si mama lui Felix Baumgartner, care a plans de mai multe ori pe parcursul operatiunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.