Oamenii de stiinta americani au creat o serie de cipuri electronice cu o durata de viata limitata care se pot dezintegra in organism la scurt timp dupa implantare.

Fiorenzo Omenetto, profesor de inginerie biomedicala la Universitatea Tufts din statul american Massachusetts, a dovedit ca este posibila introducerea unui microcircuit electronic sub pielea unui soarece cu scopul de a verifica functiile vitale, care dupa trei saptamani se poate dezintegra singur in organismul animalului.

Compusii electronici biodegradabili sunt produsi pe baza unor pelicule foarte fine de siliciu, peste care sunt turnate straturi din metale bine tolerate de organism, precum magneziu. "Jongland cu grosimea stratului de metal, putem controla degradarea dispozitivului in timp", a explicat cercetatorul italian, potrivit mediafax.

Intregul circuit electronic este inconjurat cu un strat fin de polimeri obtinuti din matase, ale caror structuri se pot degrada mai repede sau mai lent la contactul cu fluidele din corp. Degradarea matasii poate sa se faca aproape instantaneu sau dupa cativa ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.