Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), unul dintre cele mai performante telescoape din lume, parte a celui mai mare proiect de radiotelescoape, a fost inaugurat in desertul din vestul Australiei,

Australian Square Kilometre Array Pathfinder va studia originile Universului, fiind capabil sa detecteze chiar si cele mai slabe semnale care ar putea sa indice prezenta vietii extraterestre. Oamenii de stiinta spera ca noul telescop sa aduca raspunsuri pentru cateva intrebari fundamentale despre Univers - cum a aparut acesta si din ce motiv se afla in expansiune. De asemenea, aparatul va cauta si analiza gauri negre din Univers, scrie MEDIAFAX.

Telescopul are 36 de antene, cu un diametru de 12 metri fiecare, si este localizat la Murchison Radio-Astronomy Observatory, la 315 kilometri la nord-est de Geraldton, in vestul Australiei.

Proiectul a costat 155 de milioane de dolari.

Profesorul John O'Sullivan, de la Australia's Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, spune ca, desi radiotelescopul nu are dimensiuni mari, "este un instrument de monitorizare foarte foarte puternic, cu care se pot scruta originile galaxiilor".

Telescopul a fost instalat in desert pentru a reduce interferentele cu semnalele radio transmise de oameni.

ASKAP este parte a proiectului Square Kilometre Array (SKA), a carui constructie va debuta in 2016.

Viitorul supertelescop Square Kilometer Array (SKA), cel mai puternic radiotelescop din lume, va fi amplasat in Africa de Sud, Noua Zeelanda si Australia, au anuntat membrii unui comitet de experti, in mai, la Amsterdam.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.