Todd Brabender isi aminteste de un Craciun din urma cu aproape 20 de ani, cand el si prietenii sai din Universitatea din Kansas s-au strans in jurul unui brad de Craciun care atarna de tavan cu varful in jos, agatat de o teava din apartamentul sau.
Anul acesta, in mii de case din SUA brazii vor atarna cu susul in jos. La momentul respectiv ideea aceasta parea una cel putin neobisnuita, insa lucrurile s-au schimbat intre timp. Din ce in ce mai multe persoane asaza bradul decorat pentru Craciun cu varful in jos, atarnat de tavan sau montat pe perete - in speranta ca vor economisi spatiu, ca isi vor scoate mai bine in evidenta frumoasele ornamente sau ca pur si simplu bradul lor va fi deosebit fata de alte milioane de brazi de Craciun. Afacerile comerciantilor care ofera spre vanzare brazi speciali pentru acest gen de decorare si de dispunere se bucura de un succes remarcabil: "S-a transformat intr-o afacere la nivel mondial", apreciaza Bill Quinn, proprietarul firmei "Brad de Craciun pentru Mine". Oricat de ciudat ar parea, aceasta moda a aparut pentru prima oara cu mult timp in urma.

Potrivit legendelor, un calugar englez care a trait in secolul VII a calatorit in Germania si a folosit forma triunghiulara a bradului pentru a propovadui credinta crestina in Sfanta Treime. Cei care s-au convertit la crestinism au omagiat bradul, iar pana in secolul XII, spune legenda, bradul incepuse deja sa fie atarnat de tavan in perioada Craciunului. insa putini sunt cei care considera ca povestile au determinat acest nou avant al modei brazilor intorsi: "Banuiesc ca majoritatea alege acesti brazi pentru ca ei par mai putin traditionali", comenteaza Edward O'Donnell, expert in traditii de Craciun si profesor de istorie la Colegiul Sfintei Cruci din Worcester, SUA.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.