Undele radio se afla pe frecvente care pot fi interceptate de urechea umana, dar, din pacate, pentru aceasta ar trebui sa fim in spatiu si sa nu purtam casca.

Satelitii NASA au descoperit o serie de sunete asemanatoare cu niste ciripituri care provin de pe centura magnetica a Pamantului si care ar putea fi auzite de urechea umana, in ipoteza in care casca ar putea fi scoasa de pe cap in spatiu.

Sunetele denumite “Cantecul Pamantului”, au fost capturate de satelitii gemeni Radiation Belt Storm Probe (RBSP), lansati de NASA pe 30 august, sub forma unor unde radio cu ciripituri si fluieraturi pe 5 septembrie.

Sunetele sunt emise de particule energetice din nivelele superioare ale magnetosferei Pamantului inainte ca aceste particule sa fie spulberate de centurile de radiatie (curelele Van Allen).

"Este ceva obisnuit pentru receptorii de unde radio sa il captureze si seamana intr-o mare masura cu ciripitul pasarilor. De multe ori era mai usor de receptat in timpul diminetii, ceea ce, impreuna cu sunetul asemanator ciripitului, constituie motivul pentru care cateodata i se mai spune si 'refrenul rasaritului' ", a explicat Kletzing, care este si profesor la Universitatea din Iowa, scrie mediafax.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.