Suprafata banchizei arctice a ajuns in aceasta vara la cea mai mica valoare masurata vreodata, doborand precedentul record ce data din 2007, relateaza MEDIAFAX.

Specialistii cred ca topirea gheturilor s-a accelerat tot mai mult sub efectul incalzirii globale, a anuntat, miercuri, National Snow and Ice Data Centre.

Imaginile realizate prin satelit arata ca banchiza s-a redus pana la 3,4 milioane de kilometri patrati, pe 16 septembrie, ceea ce pare sa fie cea mai mica suprafata (a banchizei arctice, n.r.) din acest an, au precizat specialistii de la National Snow and Ice Data Centre (NSIDC), citati de AFP.

Aceasta valoare reprezinta, totodata, jumatate din suprafata minimala pe care gheturile arctice o ocupau in mod normal pe timpul verii in urma cu peste trei decenii.

Gheata de la Polul Nord se va topi complet in urmatorii 4 ani

"Ne aflam acum pe un teren necunoscut. Desi stiam de mult timp ca planeta se incalzeste si ca schimbarile cele mai pronuntate au fost mai intai observate in Arctica, putini dintre noi se asteptau ca ele sa fie atat de rapide", a declarat Mark Serreze, directorul NSIDC.

NSIDC a observat schimbari profunde in structura banchizei arctice, care, in trecut, era formata din multiple straturi de gheata acumulate de-a lungul anilor, iar mare parte dintre ele rezistau multi ani dupa aceea.

Insa, in ultima vreme, banchiza este formata din ce in ce mai mult din gheata sezoniera, mai putin groasa si care se topeste rapid in timpul verii.

[FOTO] Am pierdut circa JUMATATE din Polul Nord in ultimii 30 de ani


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.