Mutatiile spontane reprezinta unul dintre motivele principale ale evolutiei speciilor, dar ele pot sa genereze si diverse maladii.

Potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica britanica Nature, riscul de producere a mutatiilor genetice spontane (nemostenite de la parinti) creste proportional cu varsta pe care tatal o are la momentul conceperii bebelusului.

Pentru a evalua importanta mutatiilor, Cercetatoarea irlandeza Augustine Kong si colegii ei au studiat genomurile a 78 de copii suferind de tulburari autistice si de schizofrenie si pe cele ale parintilor lor.

Majoritatea mutatiilor spontane regasite la copil proveneau din genomul transmis de tata iar varsta pe care o avea acesta in momentul conceperii bebelusului juca un rol primordial in cresterea numarului lor.

Fiecare an suplimentar al tatalui, in momentul conceperii, se traduce prin mutatii spontane suplimentare, care corespund unei rate a mutatiilor paterne ce creste cu 4,28% pe an.

Kari Stefansson, unul dintre autorii studiului, a rezumat aceasta descoperire: "Un barbat care devine tata la varsta de 40 de ani transmite de doua ori mai multe mutatii copilului sau decat o face un barbat care devine tata la varsta de 20 de ani. Acest mecanism poate fi benefic pentru diversitate, dar nu si atunci cand vine vorba de mutatii care declanseaza maladii genetice", scrie mediafax.

Citeste si:
Peste o treime dintre oameni, afectaţi de anxietate şi depresie
STUDIU Peste o treime dintre...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.