Un cetatean german, in varsta de 39 de ani, patron al unei firme din Anglia, cauta pe Internet un medic care sa-i sectioneze maduva spinarii pentru a se simti implinit spiritual ca handicapat locomotor, informeaza ziarul Sueddeutsche Zeitung. De cateva zile, medici, filosofi si eticieni discuta pe tema acestei solicitari bizare, ajunsa la ei pe calea postei electronice, prin care intreprinzatorul cauta un medic dispus sa-i provoace o leziune medulara transversala, prin sectionarea maduvei spinarii.

Fost student la drept si istorie, el afirma ca incearca prin aceasta metoda sa gaseasca o modalitate "de a-si realiza identitatea proprie in starea de om cu handicap si de a atinge astfel vindecarea psihica". Bizara solicitare nu este singulara, dat fiind ca in anul 2000 spitalul din Falkirk, in Scotia, a efectuat la cerere o amputare de membru inferior drept unui german pe nume Hans, care declara dupa operatie ca se simte mai implinit spiritual.

Chirurgul care a efectuat interventia, Robert Smith, a afirmat ca astfel de persoane sufera de disperare profunda si nici o alta terapie nu le-ar fi putut ajuta sa incheie sirul suferintelor spirituale. Actualmente, pe forumul de dezbateri bioetice al universitatii din Bochum/Nordrhein-Westfalen, se discuta aprins asupra controversatei cereri, mai ales avand in vedere ca doi bioeticieni australieni au publicat in revista "Journal of Applied Philosophy", din martie 2005, o pledoarie in favoarea acceptabilitatii morale a operatiilor realizate pe pacienti suferind de sindromul denumit stiintific "Body Integrity Identity Disorder" (BIID - sindromul automutilarii).

In Austria, la doua centre de reabilitare s-au efectuat deja amputari din astfel de motive, iar medicii belgieni se arata dispusi sa accepte realizarea de operatii la persoane sanatoase suferind de BIID. Cazurile de persoane care manifesta dorinta de automutilare sunt extrem de reduse, dar acesta este totusi semnul simptomatic ca imaginea despre corpul uman va avea nevoie de o repozitionare etica in viitorul apropiat.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.