Un grup de cercetatori de la Universitatea din California, Statele Unite, au descoperit o legatura intre valorile morale si cantitatea de materie gri. 

Potrivit medicaldaily.com, Gary Lewis si colegii sai sustin ca in functie marimea anumitor portiuni din creier, se poate stabili pana si ce simpatii politice are o anumita persoana.

Oamenii de stiinta au chestionat 70 de persoane si au studiat raspunsurile acestora pentru a gasi o legatura intre modul de gandire al persoanelor respective si marimea anumitor portiuni din creier.

Chestionarul folosit de cercetatori contine afirmatii precum "Oamenii nu ar trebui sa faca lucruri ce sunt dezgustatoare, chiar daca nimeni nu are de suferit" sau "Cred ca este gresit din punct de vedere moral ca copiii bogati mostenesc multi bani, in timp ce copiii saraci nu mostenesc nimic". Chestionarul contine afirmatii si intrebari ce ating cinci zone morale diferite: vatamare, corectitudine, loialitate, autoritate si puritate.

Cercetatorii au gasit o legatura clara intre raspunsurile celor chestionati si marimea anumitor portiuni din creier.

Potrivit medicaldaily.com, cei care doresc sa fie corecti si nu vor sa faca rau nimanui beneficiaza de un cortex prefrontal medial dorsal stanga mai mare, portiune care a fost corelata cu influentarea alegerilor de baza. Pe de alta parte, cei care au un comportament puritan au un cortex insular anterior mai mare. De-a lungul timpului, aceasta portiune a fost strans legata de sentimentul de dezgust.

Desi mediul in care o anumita persoana a crescut are o influenta mare, asemenea decoperiri nu pot fi desconsiderate atunci cand valorile morale si simpatiile sunt studiate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.