CERN va organiza miercuri o conferinta de presa unde ar putea sa anunte ca a fost descoperit bosonul lui Higgs, sau "particula lui Dumnezeu".

Peter Higgs, profesor la Universitatea Edinburgh si cel dupa care a fost numita particula, va participa si el la conferinta de miercuri. Pana in prezent, de cand a fost activat Large Hadron Collider, au avut loc peste 1.600 de trilioane de ciocniri si au fost produsi mai putin de 300 de potentiali bosoni Higgs.

Acum, mai multe surse sustin ca doua echipe diferite de savanti, care au organizat separat experimente, au reusit sa descopere urme ale particulei, relateaza stirileprotv.ro.

"Particula lui Dumnezeu": A fi sau a nu fi?

In acest moment, cercetatorii sunt in proportie de 99.99% siguri ca particula a fost gasita. Este vorba despre veriga lipsa care ar permite cercetatorilor sa valideze Modelul Standard, o teorie a structurii fundamentale a materiei, elaborata in urma cu aproape 40 de ani.

Fizicienii sustin ca rolul particulei este de a da masa particulelor care alcatuiesc atomii. Fara aceasta masa, particulele ar calatori prin cosmos cu viteza luminii, fara a fi capabile de a se uni pentru a forma atomi, care alcatuiesc tot ceea ce cunoastem din Univers, de la oameni la planete.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.