Barbati sunt predispusi la a renunta la codul etic si la moralitate atunci cand simt ca masculinitatea le este pusa la indoiala.

Mai multe studii ale facultatilor americane (Universitatea California, Berkley si Wisconson Milwakee) arata ca barbatii un un simt al moraltiatii mai slab decat al femeilor. Masculii sunt mai dispusi sa minimalizeze consecintele actiunilor lor si sa ia decizii care sunt in afara standardelor etice, relateaza dailymail.co.uk.

"Cand barbatii trebuie sa foloseasca strategii complexe pentru a-si apara masculinitatea, sunt dispusi sa isi compromita principiile etice pentru a castiga pozitia dominanta", a declarat profesorul de psihologie May.

Pentru a-si testa ipoteza, cercetatorii au organizat mai multe experimente. Participantii la un studiu, de exemplu, evaluau din punct de vedere moral un scenariu ipotetic de afacere imobiliara, unde intentiile vanzatorului si ale cumparatorului erau in conflict. Judecatile morale ale barbatilor au diferit, in functie de pozitia adoptata, cea a cumparatorului sau a vanzatorului.

Daca evalau din punctul de vedere al cumparatorului, barbatii erau mai dispusi sa "ierte" o minciuna sau un fals in acte . Parerile femeilor si principiile lor au ramas intacte, indiferent de pozitia in care se aflau, a cumparatorului sau a vanzatorului.

In ciuda concluziilor destul de negative, profesorul May atrage atentia ca este vorba despre scenarii bazate pe competitii comerciale, unde esecul este echivalent cu "status financiar diminuat, amenintare profesionala si slabiciune".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.