Cercetatorii de la Universitatea Berkley argumenteaza ca respectul este mult mai important pentru fericirea indivizilor, decat un salariu mare.

Patru studii au fost realizate pentru a demonstra aceasta ipoteza, relateaza medicaldaily.com.

Primul studiu a implicat 80 de studenti care erau foarte activi in diferite organizatii ale studentilor. Pentru fiecare s-a stabilit un scor "sociometric" bazat pe parerile colegilor, auto-perceptie si experienta de lideri. Acelasi scor a tinut cont de sociabilitate, nivelul de venit sau nivelul de venit al familiei.

Cercetatorii au descoperit ca nivelul de fericire este direct proportional cu scorul sociometric.

Al doilea studiu a fost asemanator, dar a implicat mai multi studenti. Al treilea studiu a aratat ca respectul si admiratia sunt legate de fericire pentru ca indivizii simt ca au putere sociala si sunt acceptati. Al patrulea studiu a urmarit studentii dupa ce au absolvit facultatea. Din nou, scorul sociometric este cel care a prezis mai bine cat de fericiti vor fi indivizii, dar nu ascensiunea lor profesionala.

Cercetatorii au si un nume pentru acest efect al "ierarhiei locale", cu cat ai o pozitie mai avantajoasa in ierarhia ta locala, cu atat esti mai fericit. Banii vin si pleaca, dar sa fii respectat intr-o comunitate poate sa-si aduca o viata fericita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.