Albina Cruces, o profesoara mexicana in varsta de 102 ani, care preda la o scoala dintr-un cartier al capitalei mexicane, s-a decis, in sfarsit, sa iasa la pensie
Albina Cruces, o profesoara mexicana in varsta de 102 ani, care preda la o scoala dintr-un cartier al capitalei mexicane, s-a decis, in sfarsit, sa iasa la pensie, dupa 85 de ani de activitate in invatamant. intr-o declaratie data cotidianului mexican Reforma, "Albinita", cum ii spuneau colegii, a subliniat ca lasa locul "altor valuri, cu idei noi", care sa continue totusi traditia scolara mexicana. Albina Cruces si-a inceput cariera ca invatatoare, in 1920, la o scoala din Guanajuato (nord-vestul tarii). Opt ani mai tarziu, s-a transferat la Ciudad de Mexico, unde a predat mai multe materii la diferite colegii. in 1947, a fondat o scoala primara, intr-un cartier din zona de sud a capitalei mexicane, unde a functionat timp de 58 de ani ca directoare.

"Nu as fi vrut sa ma pensionez, dar e nevoie sa mai vina si alte valuri, cu idei noi", a spus ea, cu un vadit regret ca-si abandoneaza profesia. si pentru a-i face mai usoara despartirea, colegii si elevii i-au organizat "o mare petrecere de adio", cu mariachis (cantareti de muzica traditionala mexicana), bolerouri, recitari de versuri si dansuri populare. Oficialitatile locale nu au ratat momentul de a-si sustine "el discursillo", cum spun politicienii, si de a regreta, mai sincer sau mai putin sincer, retragerea la pensie a "unui martor in viata al istoriei Mexicului in secolul XX". "Albinita a simtit pe propria-i piele ceea ce s-a invatat la aceasta scoala despre Revolutia mexicana, despre rasturnarea dictatorului Porfirio Diaz, si foarte probabil ca a suferit din plin"- a afirmat unul dintre vorbitori.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.