Oamenii de stiinta de la NASA au descoperit o noua metoda de detectare a osteoporozei, in stadiile timpurii ale maladiei.

Este vorba despre un test conceput initial pentru astronauti intrucat si ei pot suferi pierderi ale masei osoase din cauza microgravitatiei de la bordul vehiculelor spatiale, relateaza jurnalul.ro.

Tehnica dezvoltata de savantii de la NASA in colaborare cu cercetatorii de la Arizona State University are la baza analiza izotopilor de calciu. Echilibrul dintre acesti izotopi diferiti sau abundenta lor indica aparitia unor modificari in stadii timpurii ale densitatii osoase.

Testarea s-a facut pe 12 voluntari sanatosi care au acceptat sa ramana la pat timp de 30 de zile. Sederea prelungita la pat cauzeaza diminuarea masei osoase.

Metoda savantilor a detectat diminuarea masei osoase dupa doar o saptamana de odihna la pat, mult mai repede decat tehnicile medicale conventionale de radiografiere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.