Societatea Regala de Chimie impreuna cu IBM au creat o molecula speciala, in forma inelelor olimpice, pe care au numit-o "olympicena".

Molecula este un exemplu de maiestrie in domeniul chimiei sintetice. Ea a fost creata dupa ce un chimist a mazgalit logo-ul olimpic si s-a intrebat daca ar putea fi recreat la scala atomica.

"Mazgaleam intr-o sedinta de planificare si m-am gandit ca o structura moleculara cu trei inele hexagonale deasupra altor doua inele ar putea fi o provocare interesanta pentru chimia sintetica. Am vrut sa vad daca pot sa o creez si daca apoi o pot fotografia", a declarat profesorul Graham Richards.

Molecula de 100.000 de ori mai subtire decat un fir de par. Pentru a putea fi fotografiata, a fost nevoie de echipamente extrem de avansate. Un singur electron "aiurit" ar fi putut distruge structura, scrie dailymail.co.uk. Desi este vorba de o substanta chimica sintetica si 100% noua, molecula este inrudita cu grafitul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.