In curand cariile dentare ar putea sa fie simple amintiri, daca descoperirea unor oameni de stiinta portughezi se va dovedi un succes si pentru oameni.

Cercetatorii au creat un vaccin, testat deocamdata pe animale, ce impiedica formarea cariilor. Ei afirma insa ca vaccinul pentru oameni este in faza experimentala. Cercetatorii portughezi au anuntat ca au experimentat cu succes, pe soareci de laborator, un vaccin impotriva cariei dentare. Oamenii de stiinta sustin ca reusita experimentului deschide calea catre producerea unui vaccin analog pentru oameni. "Am stabilit ca animalele care au fost vaccinate cu aceasta proteina au suferit leziuni mai putin importante la nivel dentar decat grupul de control care nu a fost vaccinat", a declarat Paula Ferreira, membra a echipei de cercetatori de la Universitatea din Porto, care a elaborat vaccinul.

Vaccinul a fost testat mai intai pe soareci, pentru ca la aceste animale apare aceeasi carie ca si in cazul oamenilor. "Avem un drum lung de parcurs inainte ca un model experimental sa fie testat pe o specie mai apropiata de om, cum ar fi maimuta, si pentru asta avem nevoie de finantare", a spus Ferreira. Caria dentara e afectiunea cea mai raspandita din lume. Ea se produce din cauza acizilor secretati de bacteriile prezente in cavitatea bucala. Un grup de oameni de stiinta francezi poate fi considerat deja inamicul numarul 1 al coaforurilor din intreaga lume. Ei au identificat diferenta dintre un fir de par drept si unul cret. Astfel, oamenii cu parul carliontat au radacina firului de par in forma de carlig in timp ce la ceilalti aceeasi radacina e dreapta.

Oamenii de stiinta cred ca pot sintetiza in laborator un compus chimic care sa modifice forma radacinii de par pentru a-l transforma dintr-un par drept intr-un permanent de toata frumusetea. De asemenea, descoperirea ar putea inchide si industria de intretinere a parului, pentru ca radacina pare sa aiba un rol important in colorarea podoanei capilare si in intarzierea decolorarii.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.